Livet, äktenskapet och karriären

Utbildning och livserfarenhet

Utbildning och livserfarenhet är lika viktigt - Jag får nog dela upp detta i före under och efter äktenskapet.
 - Jag gifte mig 1979 och skilde mig 2003- ...som blev till 2004....
Jag börjar alltså denna saga med tiden som följde direkt efter studenten:

Jaha, så har jag nu en studentexamen - vit mössa - och många trevliga år i universitetsstaden Lund som berikat just mitt liv.

För att fira detta avstamp i livet - Studentexamen -  for jag till Boston för att hälsa på min bror Lennart som studerade på Harvard en tid - Att vara 17 år och flyga ut i vida världen på egen hand - det var spännande. Jag var iklädd min vita mössa och hade en blå trenchcoat. Bostonflyget gick från Schweiz.

Vem har sett en "nybakad" student resa runt med vit mössa nuförtiden?? - Ja tiderna förändras och vi med dem.

Hur som helst - vid framkomsten ägnades mycket tid på en bilverkstad - brossan tänkte överraska med en vit jaguar E-type som vi skulle köra runt i...men ett och annat behövde fixas till vad avsåg kylningen av motorn. Hmmm jag ägnade mig åt motortidningsläsning i vänten och fascinerades av en Blå Corvette Stingray - en så´n skulle man ha...tänkte jag! Det var en kul resa - jag lärde mig tillaga musslor på Bostonvis och i musikväg fascinerades jag av Carley Simon och Carol King.

Fäktningen har alltid betytt mycket och även nu - jag fortsatte till en för mig okänd familj i utkanten av Chicago Winnetka. Där bodde Mike Perry, en av 4 syskon i familjen Bill Perry och han följde sedan med tillbaka till Sverige-Malmö, Hyhult, Ljungbyhed på träningsläger för att sedan tävla i Ystad International på Ystad Saltsjöbad - det var tider det!! - Numera äger tävlingen rum på Österportshallen i Ystad och jag tror att 2013 är det 80-årsjubileum av denna tävling. Jag kanske ställer upp - håll utkik!
Det finns ju OLD Boys-klassen som numera även får innehålla damer.

Åter till Sverige och utbildning.

Det började med juridikstudier först betyg i den grundläggande kursen: propedeutiska kursen "proppen" populärt uttryckt och senare läste jag Civilrätt I. En bra grund att starta från - denna tog sig vägen vidare till både betyg i grundläggande nationalekonomi och vidare till företagsekonomi, pappa dog och sedan tog studentlivet helt över och jag blev både nationsaftonutskottets ordförande, teaterutskottets ordförande  - jag gjorde allt för kulturen bland studenterna - Jag ordnade kulturella aftnar och träffade många kända vistrubadurer, bl a killarna från Tidningsteatern och Olle Adolphson. Höll i puben under fotbolls-VM tillsammans med "Viken" - Det var många räkmackor och mellan-öl på flaska som flödade mellan coca-colan och Zingon. Jag var med i en hel del Åla-spex och det hela ledde fram till högsta toppen och då jag drev Malmö nation som ordförande, så kallad "Qurator" 1974 i en tid då uppbrottet och en delning stod för dörren - vi hade bistra tider och körde bil på olje- och bensinransoneringskort. Det var en kul tid och arbetsdagarna tog aldrig slut. Det var mycket lärorikt och ett år som jag riktar ett varmt Tack till alla dem som stöttade och ställde upp och gjorde Malmö nations år tillsammans med mig och mina kollegor på den tiden!

Detta år var också ett karnevalsår "Oriental-karnevalen" och samtidigt med mitt quratorsår var jag ordförande i "Lunds Lyriska Ensemble" som drev Amatöropera och nu satte upp Mozart-operor. Jag hade skolat min röst genom sånglektioner hos Britt Östlund-Levinsohn i Malmö och haft Sixten Nordström som musiklärare och Helge Albin som saxofonlärare så min Mezzosopranröst var inte helt oäven och jag sjöng "Blonde" i Mozarts "Enleveringen urt Seraljen" . NU krävde dock all administration sin ´Quinna´och jag blev administratör på heltid. Det var annonsering, koordinering, repetitioner som skullle  förberedas, lokalfrågor, programtryckning osv
- Jag lämnade den fysiska scenen och blev istället Ankaret som var med att dra igång en stor amatöropera tillsammans med Sören Nielsen musikalisk ledare och ett nytt "trumf-kort" som togs in i föreningen nämligen Rickad Bark - som blev konstnärlig ledare och sedermera Regissör. Jag trädde tillbaka ett år efter Karnevalsåret då jag uppnått mitt mål att få in opera på Karnevalsscenen och flera av de deltagande amatörerna blev sedan proffs. Tommy Persson- brandman blev Tommy Juth killen som gick vidare till Nils Poppe-ensemblen i Helsingborg och därefter till att bli den kände Malmö-tenoren med den ljuva stämman. Rickard Bark startade senare upp "Ystad -operan" och drev den i många år tillsammans med till yrket psykologen Sören Nielsén som skrivit böcker om musik som hjälp i vården av bl a  gamla och dementa.

Sången betydde mycket för mig och gör fortfarande och jag kommer att återkomma till detta i ett senare kapitel som handlar om 2000-talet. Och får nu nöja mig med att avrunda med att jag stolt kan säga att jag har haft näöjet att sjunga med både Staffan Åkerberg och Tollarparen vid pianot och kanske det mest prestigefyllda nöjet att sjunga för Malmö nations Hedersledamot Sixten Ehrling vid en middag på Berghska Huset under min "Lunda-tid". Jag var Lundabo större delen av tiden från 1971-1985 med undantag för en kortare tid då vi hyrde ett hus i Hjärup.

1975 sadlade jag om och fick intresse för Flygtrafiken och deltog ett år i utbildningen som Flygtrafikledare på FLygtrafikledarskolan i Sturup. Utbildningen hade nyss flyttat ner från Stockholm och eleverna var anställda av Luftfartsverket. Det var en hel resa innan antagning. Många psykologiska test och kontroll av simultanförmåga. Vi var 600 som sökte det året och jag vill minnas 27 som plockades ut. Skaran tunnades ut allteftersom studietiden avlöpte. Jag tror att 14 tog examen och 7 arbetar/-ade som trafikledare. Men Du som läser detta skall veta att dessa är duktiga och väl lämpade för yrket. Det finns inga tester som kan ge fullständig rättvisa åt lämplighet - det är den mänskliga hjärnan alltför komplicerad för...dvs att skapa dessa tester som skall ta hänsyn till hjärnans alla vindlingar i olika presumptiva situationer. Hjärnan har något som tekniken ännu inte kan ta över och därför krävs fortsatt männniskor och inte maskiner på dessa poster inom Flygtrafikledningen. 

Jag fick 100 % i navigation och telefonistcertifikat vilket innebar bla kunskaper i morsesignaler. Jag hade ett och annat att tycka om undervisningsmaterialet.
På den tiden (idag har vi ju fin IT-grafik att tillgå) hade vi elever ett gäng piloter som var givare åt oss i speciella tränings- och utbildningssituationer. Ibland skulle vi själva praktisera att vara pilot för att känna att kommunikationen flöt mellan pilot och trafikledare och vi skulle simulera landning och "Take-off" {Cleared for Run-way zero niner - right and out}  genom att flytta metallringar med en strumpsticka på en Overhead-bild.  -Ack ja, jag var för kreativ och började göra "staniol"-flygplan så att man åtminstone kunde se fram och bak på dem  dvs körriktning, så jag erbjöds 2 x 3 månader att arbeta i läromedelsförrådet efter att jag slutat under utbildningens gång. Jag blev biblioteksassistent och började med att rita om "inflygningskartan för "Horn" ett simulerat övningsområde och sedan friska upp och fräscha till och göra om allt gammalt utbildningsmaterial, däribland många "blåkopior" som hängt med i några år för mycket.
(En blåkopia fick man genom att skriva på en vanlig gammeldags skrivmaskin på ett särskilt sammansatt ark som sedan fästes på en rulle, en cylinder som satt i en stor maskin med vev på sidan. Genom att sedan veva runt cylindern med arket fördes denna ner i en vätska som kopierade över texten till ett nytt blad och härigenom så kunde man åstadkomma ett antal kopior från en sådan mall. Denna teknik följdes sedan av en något mera kvalificerad stencilering med någon sorts värmeöverföring mellan kopiorna.)

Rysk personal kom också till Sturup 1976/77 och fick utbildning på flygtrafikledning så jag fick intresse för ryska och läste senare i livet en 5-poängare på universitetet. Jag lärde mig skriva skrivstilen och lite ord - men tog aldrig något betyg. Jag har kvar utbildningsmaterialet som jag tar fram ibland och övar mig. Jag hade glädje av det i samband med den internationella fäkttävlingen i Ystad i mitten på 90-talet då jag deltog och fäktade mot en "Vit-ryss" och då vi fäktare senare hade en sammankomst med middag och konversation.

Alltså utbildning och livserfarenhet hör ihop.

I nytt kapitel följer tiden som Övermarskalk och studier i Kulturkommunikation.
Här gäller det att ha lust att hänga med och tålamod att vänta på att nästa fortsättning blir skriven.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.12 | 21:46

En vecka kvar till julafton- Tjohoo

...
01.08 | 02:39

Kul med fargstarka nya bilder! Nu ses vi snart.
Kram,
Anna-Frida

...
16.07 | 23:23

Kul kväll med trevligt folk //Rita på plats och kollade så att basen var ok

...
01.10 | 00:28

Hej Anna-Frida - Ohhh va roligt att få en "feed-back" - det gör sig ju inte själv - dvs - jobbet med nya bilder o uppdatering - Kram Mmmm

...
Du gillar den här sidan